شاید شما هم متوجه شدهاید که روزگار برای مردان در غرب از چشمانداز خوبی برخوردار نیست. میلیونها مرد کارشان را از دست دادهاند، درآمدشان کمتر شده است و به تعبیری سرنوشت مردان شبیه فرجامی است که در انتظار روزنامههاست. هر دوی آنها در حال از دست دادن موقعیت پرشکوه خود هستند. به نظر می رسد هم روزنامهها و هم مردان از قطار زندگی سریع و هر لحظه نو شونده کمی عقب ماندهاند.
اما دور افتادن و از دور خارج شدن مردان از موقعیت همیشگیشان، باعث رونق گرفتن نسل جدیدی از مجلههای مردانه شده است که توجه و تأکیدشان را در دنیای جهانیشده، معطوف حمایت و راهنمایی از جنسی میکنند که به سرعت در حال از دست دادن جلال و جبروت دیرینهی خویش است.
مجلههای تثبیتشدهای چون «ماکسیم» و «سلامت مردان» با آنکه روزهای سخت مالی را پشت سر میگذارند، هنوز بر طبل دبدبه و کبکبهای میکوبند که دیگر وجود ندارد. هنوز تیترهای سنتی نظیر«درست کردن اندام زیبا برای کنار ساحل» و «آیا داشتن دوست دختر جذاب حقتان است؟» حکایت از آن دارد که آنها به عمق تغییرات جدید پی نبردهاند.
مجلههای معروفی چون «اسکوایر» و حتی «پلی بوی» که سنگرهای پرقدرت و مورد علاقهی مردان قرن بیستم بودهاند بیشتر از سایرین همچون کبک سر خود را به زیر برف بردهاند.
فخر و بیتوجهی نشریات سنتی مردانه که همچنان تمام همّ و غم خود را برای دیدن لباس زیر هنرپیشههای لَوند متمرکز کردهاند و با اصرار تمام به انکار تغییرات اجتماعی پرداختهاند زمینه را برای نشریات جوانِ هوشمند که برخاسته از دلِ واقعیتهای روزمرهی زندگی در جوامع صنعتی هستند مهیا کرده است.
طی سالهای گذشته نسل جدیدی از مجلههای مردانه پا به عرصهی وجود گذاشتهاند که به وضوح پی بردهاند «ریاست آقایان» با سرعت تمام در حال رنگ باختن است و به همین خاطر خواهان ارائهی تصویر واقعیتری از «مردانگی» در قرن بیستویکم هستند. هدف اصلی نشریات مردانهی جدید بازسازی حیثیت و غروری است که در نیم قرن گذشته در مسیر زوال بوده است ولی با لجاجت تمام توسط خودِ مردان انکار شده است.
وبسایت «هنرِ مرد بودن» که فقط چند سالی از راه اندازی آن میگذرد ماهانه بیش از ۳۰۰ هزار بازدیدکننده را جذب خود میکند. «بِرَت مک کی»، خالق این وبسایت، از الهام ناگهانی که برای راهاندازی مجلهی متفاوتی برای مردان به سراغش آمده میگوید: «در حین ورق زدن مجلهای معروف، ناگهان متوجه این مسئله شدم که همهی مطالب و تصاویر مجله به شدت تکراری است. مقالهها یا در حال توضیح راهحلهایی برای به رختخواب کشاندن هرچه بیشتر دختران را می آموختند و یا به ما مردان میآموزند چگونه خوشاندام شویم».
از دید سردبیر جوان، مجلهی مردان معاصر احتیاجی به زرق و برق مردان مشهور ندارد. به نظر او مردان به تقویت روحیه و مرام احتیاج بیشتری دارند تا خوشاندام بودن. او به همراه همسرش «کیت» آستینها را بالا زدند و هدف خود را متوجه آن کردند که به مردان بیاموزند چگونه همسر و پدر و دوست بهتری باشند؟
از آن پس سلسله مقالاتی چون «شوالیهی مدرن» و حتی مقالاتی که در عمل یادآور وظایف همیشگی مرد در خانه بوده است نظیر سلسله مقالات «ابزارشناسی: چگونگی استفاده از پیچگوشتی» در صفحات سایت قرار گرفت و با استقبال بسیار گسترده مردان روبرو شد.
ایدهی بازسازی شرف و منزلت «مردان» به موج جدیدی تبدیل شد و در غرب گسترش یافت. در ماههای اخیر سایتهای مشابهی شروع به کار کردند که هدفشان را «نجات مردان» اعلام کردهاند. مجلهی «مرد خانه» و «پروژهی مرد خوب» از جملهی آنها هستند که ضمن فاصلهگرفتن از مجلات شیک و تجاری ادعا میکنند که خواهان ارائهی تعریف جدیدتری از «مرد بودن» هستند.
نسل جدید نویسندگان، صاحبنظران، روزنامهنگاران، عکاسان مدُ در مجلههای جدید مردانه به سادهترین شکل ممکن اعلام میکنند که «مرگ بر عربده کشی، زندهباد مهربانی». مجلات مردانهی جدید، بعد از دهها سال فاصله، به تاکتیک مجلههای زنانه نزدیک میشوند که همواره به دنبال نشان دادن راههایی هستند که از زنان انسانهای بهتر و موفقتری بسازند.
در زمانهای که درصد تحصیلات دانشگاهی زنان بیشتر از مردان است، در دورهای که زنان روز به روز از استقلال مادی و شخصیتی بیشتری برخوردار میشوند، در عصری که زنان خود را محدود به بچهدار شدن و آشپزی نمی کنند و با محرومیت جنسی مبارزه میکنند، بیدلیل نیست که مجلههای محجوب و واقعنگارانهتری برای مردان به راه میافتد که از مردان میخواهد حیثیت مردانگی را با مهربان و با وفا بودن ارزیابی کنند.
پانوشتها
GQ, Esquire, Playboy
The Art of Manliness
-.Greg Beato, Real Men Cry and Do Laundry, An anthropology of the new male self-improvement mags. here [1]
مجله مرد روز [2]
رادیو زمانه [3]
Recently by ونداد | Comments | Date |
---|---|---|
با افتخار تمام سوئدی هستم | - | Oct 31, 2012 |
فیلم « پرویز» و سناریویی برای آینده ایران | - | Oct 18, 2012 |
نقش فریب در عشق | 3 | Oct 13, 2012 |
Links:
[1] //www.slate.com/id/2270063/
[2] //marde-rooz.com/?p=3164
[3] //zamaaneh.com/literature/2010/10/post_673.html
[4] //www.we-change.org/spip.php?article6671