درقسمت های گذشته مطالبی در مورد سیدضیا الدین طباطبایی [1] ، برادران رشیدیان [2] ، برادران جی [3] ، حسین فردوست [4] ، بهرام شاهرخ ، نواب صفوی [5] ، جمال امامی ، جعفر شریف امامی [6] ، حسنعلی منصور [7] ، امیر عباس هویدا [8] ، سيد حسن تقي زاده [9] ، برادران انتظام [10] ، مصطفی فاتح [11] ، شیخ عبدالکریم حائری یزدی [12] ، محمد خلیل جواهری [13] ، ابراهیم حکیمی [14] ، علی اردشیر لاریجانی [15] ، برادران لاریجانی [16] ، علی شریعتی [17] ، محمدجواد لاریجانی [18] ، عطاالله مهاجرانی [19] ، محمدرضا مهدوی کنی [20] ، میرحسین موسوی [21] ، عبدالحسین میرزا فرمانفرما [22] ، روحالله خمینی [23] ، ناصر مکارم شیرازی [24] و ابوالحسن بنی صدر [25] و سید ابوالقاسم کاشانی [26] و دکتر سيد محمود نريمان [27] و غلامعلی حداد عادل [28] عرضه شد. در این قسمت به معرفی دكتر سيدحسن امامي امام جمعه اسبق تهران می پرداز یم:
٣٢ - دكتر سيدحسن امامي امام جمعه اسبق تهران
سید حسن امامی (متولد ۱۲۸۱ خورشیدی در تهران) فقیه شیعه، حقوقدان، قاضی و سیاستمدار ایرانی بود. وی پسر سید ابوالقاسم امام جمعه پسر آقا زینالعابدین امام جمعه بود و در زمان محمدرضا شاه پهلوی ، پس از فوت عمویش سید محمد امامزاده در سال ۱۳۲۴ منصب امامت جمعه تهران را بر عهده گرفت و تا انقلاب ۱۳۵۷ آن را در اختیار داشت.
//fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%DB%8C%D8%AF_%D8%AD%D8%B3%D9%86_%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C [29]
منصب امامت جمعه چیست؟
//www.ensani.ir/fa/content/83630/default.aspx [30]
زندگینامه ی کوتاهی از ابولقاسم امام جمعه پدر سيدحسن امامي : حاج سید ابولقاسم امام جمعه [31] متولد ۱۲۸۲ قمری، پسر ارشد سید زین الدین امام جمعه و نوه ی دختری معیرالممالک (نظام الدوله) بود که پس از فوت پدر، امامت جمعه و تولیت مسجد شاه را برعهده گرفت. منصب امامت جمعه، مانند دیگر مناصب دوران متأخر قاجار، به سبب نزدیکی آنها با دستگاه حکومت در خانواده ایشان موروثی بود. وی چندی بعد با دختر مظفرالدین شاه، شکوه الدوله (زن سابق موقرالسلطنه) ازدواج کرد. حاج ابولقاسم امام جمعه از اواخر حکومت محمد شاه قاجار تا چندی بعد از مشروطه عهده دار منصب امامت جماعت تهران بود. وی در جریان مشروطه، به دلیل دشمنی با مشروطیت و تبعیت روس توسط هیئت مدیره ی متشکله ی مشروطه عزل و برادرش که از مشروطه خواهان بود به جای او امام جمعه تهران شد. در جریان به دارآویخته شدن شیخ فضل الله نوری در سال ١٣٢٧ قمری، امام جمعه به سفارت روسیه پناهنده شد و پس از چندی با گرفتن تأمین از دولت، به وسیله سفارت روسیه به اروپا رفت. پس از چند سال اقامت در اروپا و سیاحت در آنجا با موافقت و اجازه دولت به ایران بازگشت و در سن ۶۲ سالگی در تهران در گذشت.
تحصیلات و زندگی دینی و علمی سید حسن امامی : سید حسن امامی پس از تحصیلات مقدماتی در مدرسه ای که توسط روسها اداره می شد، برای فراگیری علوم فقهی و دینی، ادبیات عرب، منطق و سایر علوم به حوزه ی علمیه ی نجف رفت و به درجه اجتهاد نائل شد. در سال ۱۳۰۷ به منظور فراگیری علم حقوق نوین به سوئیس رفت. پس از پنج سال اقامت و تحصیل در رشته حقوق خصوصی در دانشکده حقوق دانشگاه لوزان، در سال ۱۳۱۲ با ارائه رساله خود با عنوان «اساس قضائی مهر در فقه شیعه اسلامی» موفق به اخذ درجه دکترای حقوق شد.
دكتر سيدحسن امامي در سال ١٣١٣ به ایران بازگشت و در مدرسه عالی حقوق و دانشکده معقول و منقول به تدریس تاریخ حقوق و حقوق اسلام پرداخت. در سال ١٣١٧ در تشکیلات دادگستری نوین به شغل قضائی منصوب شد. در سال ١٣٢٣ ریاست کل دادگاههای شهرستان تهران را برعهده گرفت و در سال ١٣٢٧ در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به تدریس حقوق ثبت اسناد و اصول محاکمات حقوقی در مقاطع مختلف پرداخت. در سال ١٣٣٦ دروس حقوق مدنی و شرح قانون مدنی، به درخواست دانشجویان که به کتابهای مدون حقوق مدنی دسترسی نداشتند، برای تهیه کتابی در این زمینه به لوزان سوئیس سفر کرد. با فراغتی که در این سفر به دست آورد، شش جلد کتاب حقوق مدنی را بر اساس یادداشت ها، جزوه ها، کتابهای فقهی و حقوقی و منابع دیگر به رشته تحریر در آورد. این کتابها تاکنون بارها تجدید چاپ شده و هنوز هم یکی از اصلی ترین مراجع و منابع تدریس، مطالعه و تحقیق در دروس دانشگاهی حققو مدنی و دوره های کاربردی حقوق (کارآموزی وکالت دادگستری، مشاوره حقوقی و قضاوت) به شمار می آید.
دکتر امامی پس از سالها تدریس و ریاست گروه حقوق خصوصی و اسلامی دانشکده حقوق و علوم سیاسی و انتخاب شدن به عنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران در سال ١٣٤٦، به درخواست خود در سال ١٣٤٧بازنشسته شد اما گاهی در دانشکده حقوق دانشگاه ملی سابق تدریس می کرد
//www.irannotary.ir/page/dremami.aspx [32]
خانه ی دكتر سيدحسن امامي : منزل امام جمعه از بناهای عالی نیمه دوم قرن سیزدهم هجری قمری و محل سکونت امام جمعه تهران در دوران قبل از انقلاب ٥٧ بود. این بنا دارای اتاق ها و تالارهای متعددی است که داخل آن ها با گچ بری های زیبا تزیین شده است. درب های نفیس، اتاق ها و راهروهای این بنا از نظر دقت و ظرافت در کنده کاری و نجاری چشم گیر است.
//barayeiranesabz.blogfa.com/post-7.aspx [33]
دكتر سيدحسن امامي از اعضای لژ فراماسونری ( لژ فروغي ) بود
//www.ir-psri.com/Show.php?Page=ViewDocument&DocumentID=319&SP=Farsi [34]
دكتر سيدحسن امامي رییس لژ فراماسونری ( لژ نور ) بود: لژ نور در روز سیزدهم خرداد سال ١٣٤٦ در تهران تاسیس شد و مراسم افتتاح آن با خواندن سرود هایی از تورات و انجیل در حضور (کرستوفر اسحق فری)، ناظر اعظم لژ ناحیه ایران انجام گرفت. ریاست این لژ با (سید حسن امامی) فرزند (میرزا ابولقاسم امام جمعه) بود که در سوییس به جرگه برادران ماسونی پیوسته بود. منبع : کتاب فراماسونری نوشته اسماعیل رائین
//aipac.mihanblog.com/post/36 [35]
استمزاج سید حسن امامی از انگلیس برای تشکیل حزب
سند شماره ٤٢٩٠٣٢ / مورخ ٣ بهمن ١٣٣٦ / موضوع تشكيل احزاب در كشور : يكي از دوستان سياسي سناتور دكتر سيدحسن امامي، امام جمعه تهران، اظهار داشته در اولين روزهايي كه زمزمه تشكيل دو حزب سياسي در ايران باز شد، چون جسته و گريخته شنيده ميشد كه امام جمعه تهران كانديداي ليدري يكي از اين دو حزب است لذا مشاراليه با عجله به لندن رفته و در آن جا با دنيس رايت معاون وزارت خارجه انگلستان و كاردار سابق سفارت انگليس در تهران كه از دوستان ايشان بوده ملاقات و از وي در مورد شركت در احزاب مشورت و استمزاج نموده و دنيس رايت هم كه نفوذ زيادي در امام جمعه دارد به وي تجويز كرده كه حتيالمقدور از قبول اين كار شانه خالي كند
//www.farsnews.com/newstext.php?nn=8811160226 [36]
زندگی سیاسی و پایان عمر
سید حسن امامی یک روز پس از نطق دکتر مصدق (شوهر عمه اش) در اعتراض به دخالت در انتخابات پانزدهم مجلس شورای ملی توسط قوام، وی در دی ماه ۱۳۲۵ به همراه عده زیادی از معاریف همچون محمد مصدق، دکتر احمد متین دفتری، سید مهدی فرخ و آیت الله زاده شیرازی با تحصن در دربار به وضعیت انتخابات اعتراض کرد. چهار سال بعد یعنی در ۳۰ مرداد ۱۳۲۹ وی با ضربات دشنه مورد سوء قصد قرار گرفت و پس از آن سر و صورت وی فلج شد.
//www.tourjan.com/?tag=%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%D9%86-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C [37]
سید حسن امامی در اولین دوره مجلس سنا ، سناتور شد. او مدتی نیز رییس دانشگاه ملی بود
Various Sources
اولین دوره مجلس سنا همزمان با شانزدهمین دوره مجلس شورای ملی در ۲۰ بهمن ۱۳۲۸ در تالار مجلس شورا گشایش یافت
//fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%B3_%D8%B3%D9%86%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86 [38]
سید حسن امامی در مجلس هفدهم در انتخابات مجلس پیروز شد ولی در ۱۸ اردی بهشت ۱۳۳۱ تصویب اعتبارنامه وی در مجلس تشنج آفرین شد. اعتبار نامه امامی با تمام بحث ها تصویب شد و وی در ۱۰ تیرماه همان سال با ۳۹ رأی از ۷۶ رأی به ریاست مجلس برگزیده شد. اما ریاست وی یک ماه هم نپایید و ۳۱ تیرماه پس از قضایای ۳۰ تیر از سمت خود کناره گیری کرد. وی در ۱۵ مرداد همان سال تهران را به مقصد اروپا ترک کرد.
//www.tourjan.com/?tag=%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%D9%86-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C [39]
سید حسن امامی بعد از بازگشت به ایران فعالیت خود را بیشتر در دانشگاه متمرکز کرد و یکی از مهمترین اساتید حقوق ایران به شمار می رفت.
//fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%DB%8C%D8%AF_%D8%AD%D8%B3%D9%86_%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C [40]
وی سال های آخر عمرش را در خانه شخصی اش در سوییس به سر برد و در سال ۱۳۵۸ در همان جا نیز از دنیا رفت وبه خاک سپرده شد. اموال وی در ایران پس از انقلاب مصادره گشت
//www.tourjan.com/?tag=%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D8%B3%D9%86-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C [41]
می گویند سید حسن امامی در شرایطی که سرطان داشت و قادر به تکلم نبود درگذشت
Various Sources
چند توضیح لازم :
١ - در جستجوی اینتر نتی در مورد نام و مشخصات همسر و فرزندان سید حسن امامی امام جمعه اسبق تهران ، هیچگونه اطلاعی بدست نیامد.
٢ - می گویند رابطه ی عاشقانه ی فوزیه [42] با ورزشکار جوان و خوش قیافه ای بنام تقی امامی (از خویشاوندان سیدحسن امامی امام جمعه تهران) یکی از عللی بود که شاه ، در سال ١٣٢٤ فوزیه را طلاق داد
۳ - می گویند پیغام های آیت الله بروجردی بیشتر توسط سید حسن امامی و گاهی بوسیله ی شیخ محمد تقی فلسفی به شاه می رسیده است:
Various Sources
٤ - شرح حال سید حسن امامی را در دانشنامهٔ آزاد ویکیپدیا ، بهرام روشن ضمیر [43] نوشته است
٥ - حسين آجورلو [44] در وبلاگ خودنوشته است : در مورد سید حسن امامی دیدگاه های متفاوتی مطرح است به طوری که برخی ایشان را وابسته به انگلستان می دانند و مدارکی نیز ارائه می کنند مانند سند شماره ٤٢٩٠٣٢ / مورخ ٣ بهمن ١٣٣٦ و عده ای دیگر نیز ایشان را یک استاد معتبر و شخصی بی طرف ذکر کرده اند مانند عباس مباركيان مولف کتاب "چهره ها در تاريخچه نظام آموزش عالي حقوق و عدليه نوين" ، چاپ انتشارات پيدايش در سال ۱۳۷۷در تهران.
تصاویر
دكتر سيدحسن امامي
[45]
سند شماره ٤٢٩٠٣٢ / مورخ ٣ بهمن ١٣٣٦
[48]
نظر شما چیست؟
Recently by All-Iranians | Comments | Date |
---|---|---|
کار پردازان انگلیس در ایران : ۵٢ - احسان نراقی عنصر فعال فراماسونر | 4 | Dec 04, 2012 |
اشعاری به یاد محمد مختاری شاعر و نویسنده ی مقتول ایران | 11 | Dec 04, 2012 |
خدمتگزاران فرهنگ ایران : ٢٠ - محمد نوری | 2 | Dec 02, 2012 |
Links:
[1] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-57
[2] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-58
[3] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-60
[4] //iranian.com/main/blog/all-iranians-60
[5] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-61
[6] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-62
[7] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-63
[8] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-63
[9] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-64
[10] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-65
[11] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-67
[12] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-68
[13] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-69
[14] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-70
[15] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-71
[16] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-72
[17] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-74
[18] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-75
[19] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-76
[20] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-77
[21] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-82
[22] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-84
[23] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-88
[24] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-89
[25] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-91
[26] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-92
[27] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-94
[28] //legacy.iranian.com/main/main/blog/all-iranians-96
[29] //fa.wikipedia.org/wiki/سید_حسن_امامی
[30] //www.ensani.ir/fa/content/83630/default.aspx
[31] //oudlajan.com/1389/09/در-گذر-كوچه-هاي-خاموش-عودلاجان/
[32] //www.irannotary.ir/page/dremami.aspx
[33] //barayeiranesabz.blogfa.com/post-7.aspx
[34] //www.ir-psri.com/Show.php?Page=ViewDocument&DocumentID=319&SP=Farsi
[35] //aipac.mihanblog.com/post/36
[36] //www.farsnews.com/newstext.php?nn=8811160226
[37] //www.tourjan.com/?tag=سید-حسن-امامی
[38] //fa.wikipedia.org/wiki/مجلس_سنای_ایران
[39] //www.tourjan.com/?tag=سید-حسن-امامی
[40] //fa.wikipedia.org/wiki/سید_حسن_امامی
[41] //www.tourjan.com/?tag=سید-حسن-امامی
[42] //tarikhirani.ir/fa/files/11/bodyView/102/ملکه.مصری.دربار.ایران.ازدواج.و.طلاق.محمدرضا.پهلوی.و.فوزیه.html
[43] //fa.wikipedia.org/wiki/کاربر:Bahraam_Roshan
[44] //hoajorloo.blogfa.com/post-77.aspx
[45] //www.funpatugh.com/img/90/Tir/03/d11f2409756264b6a84317796074cf94.jpg
[46] //tourjan.com/wp-content/uploads/2010/07/P_ghiam30tir_16a.jpg
[47] //www.ichodoc.ir/NEGAR/ARCHIVE/820201/gallery4/images/10.jpg
[48] //media.farsnews.com/Media/8811/ImageReports/8811160152/1_8811160152_L600.jpg