بنیادگرایان مذهبی وارث زمین خواهند شد


Share/Save/Bookmark

  بنیادگرایان مذهبی وارث زمین خواهند شد
by ونداد
19-Nov-2010
 

اولین بار که مقاله را خواندم از شب تا صبح کابوس دیدم. باورنکردنی بود، ولی هر چه بیشتر به آن فکر می‌کنم احساسِ تلخ و ترسناکی به سراغم می‌آید که نفس‌گیر است. تلاش آشکار احمدی‌نژاد برای تبلیغ تولید مثل نیز در این میان بیشتر بر عمق فاجعه ‌می‌افزاید. «فیلیپ مورگان» جمعیت‌شناس آمریکایی، به کمک تئوری تکامل داروین و پشتیبانی آمار و تحقیقات، به این نتیجه‌ رسیده است که آینده متعلق به بنیادگرایان مذهبی خواهد بود.

فیلیپ مورگان که از اعضای عالیرتبه چندین مؤسسه‌ی تحقیقاتی آمریکاست، در راستای تخصص اصلی‌اش که آمار و جمعیت‌شناسی است، کتاب‌های تاثیر‌گذاری چون « گهواره خالی» و « افزایش کهنسالان جهان» را به رشته تحریر در آورده است. ایشان در یک مقاله بسیار شخصی، به روند خطرناکی در ساختار جمعیتی جهان معاصر اشاره می‌کند که منجر به تسلط مذهبیون افراطی می‌شود.

نویسنده پنجاه ساله مقاله‌‌ی« تسلط خداپرستان»1 به یاد می‌آورد که در اواسط دهه‌ی شصت میلادی وقتی که نوجوانی بیش نبود بر روی جلد مجله‌ی « تایم» به این عبارت برخورده بود که « آیا خدا مرده است؟»؛ عبارتی که هم‌نسلان او به امید آن بزرگ شده بودند ولی هنوز به حقیقت نپیوسته است.

او می‌افزاید شاید هنوز خدا در اواخر قرن بیستم نمرده بوده، ولی بی‌شک از صحنه‌ی اصلی دغدغه های بشر کنار گذاشته شده بود. روند فروپاشی اعتقادات مذهبی در شهرنشینان جهان تا چندین دهه‌ی دیگر ادامه یافت و بعد از اوج گسترده سکولاریسم، شاهد نزولِ ارزش و مقام خدا به سطح «بابا نوئل» موجود در فرهنگ عامه گشتیم.

به اعتقاد فیلیپ مورگان، «ماه عسل» بشر با بی‌خدایی و دل کندن از افکار و عقاید دوران قرون وسطی به همان شدت و حدتی که متفکران سکولار توقع داشتند جامه‌ی عمل به خود نگرفت. نگران‌کننده تر از آن، شکل‌گیری و گسترش افکار مذهبی بود که به‌ویژه در در دهه‌ی اول قرن جدید با لجاجت تمام خود را به صفحه اول اخبارِ جهان رسانده است.

خدا با شدت و قدرت جدیدی وارد ضمیر عمومی جهان شده است و تلاش چند برابر شده‌ی متفکران «کافر» نظیر ریچارد داوکینز، کریستوفر هیچِنس و سام هریس که با شتاب و ضرورتی مداوم در حال توضیح و دفاع از سکولاریسم هستند فقط یکی از آثار این پدیده است. دهه‌ی اولِ هزاره‌ی جدید تمدن بشری، حاکی از بازگشت پرسر و صدای مذهب است. واقعه‌ی بدیهی که می‌توان رد پای آن را به‌راحتی در تلاش‌های آشکار بنیادگرایان تروریست تا حضور قدرتمند مذهبیون در انتخابات آمریکا سراغ گرفت.

مدت‌های مدید جواب‌ِ متفکران سکولار قانع‌کننده و حتی دلگرم‌کننده بود. آنها اذعان می‌کردند که بازگشت دوباره مذهب در حقیقت شبیه اعمال غیرارادی فردی است که در حال غرق شدن است که در لحظات آخر حیات به هر وسیله‌ای چنگ می‌اندازد. جوابی که منطقی به نظر می‌رسید، به‌ویژه وقتی که عنصر «خودکشی و خودتخریبی» در اعمال مذهبیون افراطی چشمگیر و غیر قابل انکار بود. خوشحال شدیم و برای سقوط کامل مذهب روزشماری کردیم.

فیلیپ مورگان قدم به قدم شیوه‌های مختلف توجیه وضع ناگوار موجود را بر‌می‌شمرد. او اشاره‌ی کاملی دارد به دلائل جدیدتری که برای حضور پرهیاهوی مذهبیون عنوان شده است. تئوری‌پردازان سکولار معتقد هستند که تغییر سریع و بیش از حد دنیا، آزادی و قدرت ابراز وجود بشر، توسعه‌ی بی‌نظیر آموزش همگانی و گسترش فرهنگِ منطقی باعث شده است که گروه‌های کوچک افراطی بیشتر از پیش به اوهام و خرافات پناه ببرند تا خود را از اتفاقات جاری مصون کنند.

در خاورمیانه که شاهد جوشش عظیم مذهب هستیم، بی‌تردید، رشد افسار گسیخته‌ی بازگشت به مذهب می‌تواند به نتایج تلخ و ماندگار استعمار نظیر استبدادزدگی، فقر و عدم وجود تحول و شعور سیاسی جمعی ربط داشته باشد. رشد شهرنشینی، شکل‌گیری طبقه متوسط بزرگی که چشم و دل بسته به ارزش‌های مصرفی غرب پناه برده است نیز به رونق بنیادگرایی دامن می‌زند.

واکنش دفاعی که به رونق و بازگشت قدرتمند مذهب در امریکا و این اواخر حتی در اروپا انجامیده نیز ریشه در تغییرات سریعی دارد که به‌ویژه از اواسط قرن بیستم در غرب به‌وقوع پیوسته است. آقای لوگان با دقت تمام همه‌ی پدیده‌های مؤثر را بر‌می‌شمرد؛ اتفاقاتی چون شوک انقلاب دانشجویی دهه‌ی شصت، هیپی‌گرایی، فمینیسم، تأیید حقوق انسانی همجنس‌گرایان، افراط وقیحانه‌‌‌‌‌‌ی مصرف، توجه بیش از حد به سکس و فروپاشی مدل سنتی خانواده از جمله آنها هستند.

محقق و نویسنده‌ی مقاله‌ی «تسلط خداپرستان» بعد از آنکه با صبوری تمام به تشریح موقعیت موجود می‌پردازد به پشتوانه‌ی تخصص‌اش و بر اساس آخرین سنجش‌های تحقیقاتی که در «فصل‌نامه‌ی جامعه‌شناسی آمریکا» به چاپ رسیده، با نگرانی تمام اعلام می‌کند که دلیل اصلی بازگشت مذهبیون در «تولید مثل» بیش از حد گروه‌های اجتماعی فوق نهفته است.

آمار تکان‌‌دهنده‌ی جمعیت‌شناسی در جهان معاصر حاکی از آن است که خانواده‌های مذهبی با شدت و حدتی بی‌نظیر در حال برپایی خانواده‌های بزرگ هستند در صورتی که جمعیت سکولار جهان یا دست از تولید مثل کشیده، یا نسبت بسیار پایینی از آمار تولد انسان جدید را به خود اختصاص داده‌ است. روند زایش جهانی با سرعتی غیر‌قابل کنترل در سه دهه‌ی آینده، انسان‌های را وارد اجتماع جهانی خواهد کرد که در خانواده‌های بسیار مذهبی به‌ویژه ادیان دره‌ی نیل ( یهودی، مسیحی و اسلام) پرورش یافته‌اند.

پر جمعیت‌ترین خانواده‌های امریکایی را باید در بنیادگراترین‌شان سراغ‌گرفت. این اواخر در آمریکا، جمعیت پروتستان‌های محافظه‌کار تقریبا دو برابر شده است. « آمیش‌ها» متوسط تعداد اعضای خانواده شان ۶.۲ است. دراسرائیل آمار فرزند در خانواده‌های یهودیان ارتدوکس بسیار بالاست. بنیادگراترین گروه یهودی «هاردیم»2 که تا این اواخر فقط ۲.۳ درصد جمعیت بالای ۸۰ سال کشور را تشکیل می‌دادند در حال حاضر ۱۶درصد از بچه های تازه متولد شده‌ی اسرائیل را در اختیار خود دارند. کشورهای مسلمان و « هندو» نیز با همان شتاب و آمار بالای خانوار، در حال افزایش انسان‌های مذهبی به جامعه آینده هستند.

سکولاریست‌ها تا مدتها به این واقعیت بسنده می‌کردند که فرزندان مذهبیون در جامعه‌ی غیر مذهبی دست از عقاید خود برمی‌دارند. آمار تحقیقات اخیر این وسیله‌ توجیهی را نیز از سیستم فکری غیر‌مذهبی ‌گرفته ‌است، چون در عمل ثابت شده که فقط پنج درصد فرزندان خانواده‌های بنیادگرا از الگوهای دیگر تبعیت می‌کنند.

به نظر می‌رسد ارزش‌های سکولاریسم نظیر آزادی، ذهن انتقادی، حساسیت‌ها و ارزش‌های فردی و به‌ویژه احترام به خود به « فرزند کمتر، زندگی بهتر» منجر می‌گردد. روندی که با همه‌ی درستی و حقانیت، قادر به ادامه‌ی بقا نخواهد بود. آینده بر طبق آموزه‌های تکامل بیولوژیک، چاره‌ای ندارد جز در برابر جمعیت اصلی و ارزش‌های مذهبی آن سر تعظیم فرود آورد

//www.zamaaneh.com/zevenkoucheh/2010/11/post_...

پانویس

1- Phillip Longman, Survival of the Godliest

2- Haredim

still-notorious 1966 Time magazine cover story

Shall the Religious Inherit the Earth?: Demography and Politics in the Twenty-First Century.

Phillip Longman is a senior research fellow at the New America Foundation and Schwartz Senior Fellow at the Washington Monthly. His latest book, co-authored with Ray Boshara, is The Next Progressive Era: A Blueprint for Broad Prosperity.


Share/Save/Bookmark

more from ونداد
 
ونداد

محبتت دلپذیر است

ونداد



مرسی



Khar

An eye opening blog!

by Khar on

Thank you!


ونداد

Dear Ari

by ونداد on

Thanks for the insightful input...

cheers


default

This is a true fact, that

by rain bow movment on

This is a true fact, that fandamentalist will rule in future,look at your home land.

they belive (har an kas keh dandan dahad nan dahad) it means god who create them will provid them with the food no matter what.

it'll make the corporate in western country happy, as they think of more cheap labor and in dictatorship and fundamentalist country like Iran,more dumb pasdar to protect these murderer thives.

and the mistake of so called the secular governments is by beliving in freedom of right for the individual and humanetiy(on surface with different agenda) who give these freeloaders a green thumb.

the real seculars are pressed between the faundamentalist and jackass governements.

 


comrade

به حق چیزای نشنیده. خاک تو سری کردن که میم و جیم نداره

comrade


A good blog, complimented by Ari's educational remark. Here are a couple of articles to meme IC dwellers, and beyond.

Never increase, beyond what is necessary, the number of entities required to explain anything.

 


Ari Siletz

memetic arms race via genetic reproduction

by Ari Siletz on

Good article.  Supporters of Dawkins' "meme" theory (cultural behaviors that replicate in a ways similar to  genes) should note that the memetics of some religions also encourage genetic reproduction. Interestingly Zoroastrianism is disappearing because this meme neither prosyletizes nor encourages births. The birth to death ratio is 1 birth to every 5 deaths. From a natural selection point of view the "Z" meme is at a serious selective disadvantage, while the M, C and J memes are built to be fruitful and multiply...and then go to war.

Mehman

بچّه زیادی داریم!

Mehman


دوست عزیز

وموساپین ساپین که موجودی نحیف بیش نبود ابتدا برادران همزاد خود یعنی نئاندرتالهای نیم زبان بسته را کباب کرد و نوش [جمعیت زمین زیاد است.


ونداد

زمین عزیز و زیبا

ونداد


به قول  کامنت یک خواننده، چاره ای نداریم جز آنکه به جنگ تن به تن با آنها برویم و بجه دار شویم!!!  برای سیاره زیبای مان هم که شده باید از خود بگذریم و بچه دار شویم! من همیشه به دوستانم توصیه می کردم که شما  موجودات زیبا و با شعور که بی شک قابلیت عشق بخشی و حرمت به فرزندانتان را دارید چرا بچه دار نمی شوید؟     با این وجود مطمئن هستم که زمین زیبای ما صبور و فرخنده مسیر درست را خواهد یافت با آرزوی بهترین ها برای سیاره کوچک ما سپاس ونداد

Mehman

بیچاره زمین

Mehman


!