نگاهی به بستن حساب ایرانی ها در تی دی بانک به بهانه تحریم ها

خبر بسته شدن حساب برخی از دارندگان ایرانی تبار بانک تی دی بالاخره به رسانه های کانادا رسید ولی همچنان ابهامات و سوالات زیادی برای دارندگان حسابها و کامیونیتی ایرانی کانادایی باقی مانده است که مسولان بانک تا کنون به ان پاسخی نداده اند .

ای میلی در اوریل امسال در مورد بسته شدن حساب رضا
وارد کنند ه و صادر کننده کالا بین 3 کشور ایران –چین و کانادا دریافت کردم. 35 هزار دلار پولی که ازدوبی به حساب تی دی بانک وی واریزشده بود توسط بانک مشکوک قلمداد شده بود و مسدود شده بود.
رضا که در کانادا نبود از طریق وکیل اقدام به رفع این انسداد می کند. بانک حسا ب را بازگشایی نمی کند در حالیکه یک کانتیر صادراتی وی به چین برای حمل نیاز به واریز آن پول دارد . به وزارت امور خارجه کانادا می رود که مجوز عمومی تا 40 هزار دلار را صادر کرده است . ولی وزارتی ها ا وی را به بانک رجوع می دهند .
بانک سرانجام پول را به دوبی بر می گرداند در دوبی هم از وی یک حساب دیگر بغیر از ایران می خواهند که این پول را واریز کنند . و بعد از ماه ها این پول زنده می شود . رضا تصمیم گرفته است به امریکا برود و شرکتش را در انجا ثبت کند زیرا تجارت با چین و کانادا در امریکا مشکلات کمتری مالی برای وی خواهد داشت .

پویا صادقی (1) ، به عنوان اعتراض به بسته شدن حساب بانکی همسرش در ماه مه امسال صفحه فیس بوک “محکوم کردن اقدام تی دی بانک ” بازگشایی می کند . در 23 ماه مه درخواستی به کنگره ایرانیان و نماینده لیبرال ریچموند هیل فرستاده و تقاضای کمک فرستاده می شود که بعد از دو هفته هیچ پاسخی دریافت نمیکند .( 2) . نماینده مذکور در تاریخ 14 جولای اقدام به نوشتن نامه در این باره به بانک می کند که با تاخیر نزدیک به دوماه انجام می شود .
14 جون یک خبرنگار تورنتو استار پیگیر این موضوع میشود و دنبال فردی می گردد که حسابش بسته شده است (3) . سرانجام در 10 جولای مایک فینه تی در برنامه” کارنت” سی بی سی ، به این موضوع پرداخت . سوده قاسمی از بسته شدن حساب مشتر ک خود و پدرش گفت (4). خوشبختانه بعد از ان دیگر رسانه های اصلی کانادا نیز به ان پرداختند.

 

بسته شدن حسابها ، اجرای فانون تحریم دولت کانادا

دولت کانادا در سال گذشته اقدام به تحریمات یک جانبه ای خارج از سازمان ملل بر علیه دولت ایران صورت داده است . این تحریم ها د رچند مرحله تشدید تر شده است . که اخرین مرحله ان نیز ممنوعیت هر گونه معامله بانکی و مالی با ایرانی و ایرانیها می باشد . این دستور وزیر ( جان بیرد ) که بدون محاسبه و مشاوره با اقشار مختلف جامعه ایرانی کانادایی انجام شده بود سوالات زیادی را ایجاد کرد . نکته قابل تعمق اعلام این تحریم ها در 31 ژانویه 2012 در صحن مجلس توسط منگاکیس نماینده محافظه کار ریچموند هیل بود که پیام سیاسی داشت .
مشکلی که دولتمردان کانادایی در این سالها از ان رنج می برند ، عدم رسیدن به همه صداهای جامعه ایرانی کانادایی است . در حالی که هر فردو یا گروهی حق دارد که نظرات خود را در مورد خواستهای خودو گروهش به سیاستمداران کانادایی و یارسانه ها بیان کند ولی متاسفانه غالبا شاهد این حقیقت تلخ هستیم که این افراد نظر خود و یا گروه خود را نظر همه جامعه ایرانی کانادایی معرفی کرده اند و سیاستمداران را دچار گمراهی اطلاعات برای تصمیم گیری صحیح تر در مورد جامعه ایرانی کانادایی می کنند

.
در همان روز برای دفتر اقای وزیر نوشتم و راهکارهای اجرای این تحریم ها را که تعریف نشده بود سوال کردم . پاسخ امد که تا 40 هزار دلار مجاز است . بیش از ان نیاز به مجوز وزیر دارد . از اداره گمرگات و پلیس فدرال در مورد اجرایی کردن این دستورالعمل و ضرروت اطلاع رسانی به جامعه ایرانی تماسهای زیادی گرفتم ولی هیچ کدام پاسخی در این زمینه ها نداشتند .

سخن کوتاه این است دولت کانادا باید برای ایجاد قوانین حتما با جامعه ایرانی کانادایی مشاوره و در ان موارد اطلاع رسانی کند . زیرا ضرورت رعایت قانون کانادا یک وظیفه قانونی و شهروندی برای همه ما هست .
عدم اطلاع رسانی تحریم ها ی سازمان ملل که حتی انگلیسی انرا نیز در سایت اداره گمرگ کانادا موجود نیست چه برسد به فارسی آن ، می تواند عواقب فردی برای اعضا جامعه ما داشته باشد و لی در صورت خطا ( عمدی ویا سهوی ) ، عواقب سیاسی برای جامعه ایرانی کانادایی در سراسر کانادا خواهد داشت .

 

بانک تی دی و تحریم

 

تا انجا که من تحقیق کرده ام بانک تی دی قرارداد مالی با بانک پارسیان داشته است که تا همین چند ماه پیش نیز انرا عمل می کرده است . یعنی ایرانیها از طریق این بانک و شعبه دوبی ان اقدام به ارسال ارز به کانادا از طریق تی دی بانک می کرده اند . بنا براین تی دی به اطلاعات این پولها دسترسی داشته است زیرا خود عامل بانکی ان بوده است . اگر این اطلاعات ما درست باشد می توان گفت که تی دی مدتی را قوانین تحریم های دولت کانادا را دور می زده است . برای پاک کردن اتهام ، تصمیم به بستن حسابهایی که ( بنا به شنیده ها که تایید نشده است ) پولهای واریز شده در ان راکد بوده است گرفته است .

عدم شفاف سازی تی دی به صاحبان حسابها نیز این ظن را افزایش می دهد که تبعیض آمیز و بر اساس تصمیم بانک گرفته شده است .


مشکل جامعه ایرانی و راهکار مبارزه برای احقاق حق ضایع شده

 

جامعه ایرانی کانادایی علیرغم اینکه سعی می کند در محله ها و شهرهایی که ایرانی تبارها دران سکونت دارند مانند ریجموند هیل و ویلودیل ، خانه بخرندولی سعی می کنند همسایه شان ایرانی نباشد و شاید اضافه تر هم برای ان خانه بپردازند که همسایه ایرانی نداشته باشند .
در همین بسته شدن حسابها هم ما شاهد هستیم که شنیده ها بیشتر از گفته های صاحبان حسابها هست زیرا کمتر ایرانی حاضر است در جلوی دوربین خبرنگار ویا ضبط صوت بگوید چقدر در حسابش پول هست . شاید ملل دیگر نیز چنین خاصیتی را داشته باشند ولی در کشور سرمایه داری که پول ارزش است ، چنین حساسیت هایی خود از تقابل فرهنگی خبر می دهد .
االبته نباید بازار اتهامات و شایعات را نیز که از زمان قدیم در فرهنگ ما بوده است و ریشه دار است را دست کم گرفت . کمتر کسی است که این صاحبان پول را متهم به وابستگی به رژیم حاکم بر ایران نکند .
البته اینکه ایران کشور بی در و پیکر اقتصادی است و بخش عمده ای از این سرمایه ها نه نتیجه کار وتلاش اقتصادی ( مانند کانادا ) هست بلکه نتیجه زدو بند های اقتصادی و رانت خواری هست برای من هیچ جای تردیدی ندارد .
از سوی دیگر حضور این سرمایه ها به نفع اقتصاد کانادا هست ویا باعث الوده شدن اقتصاد انتاریو و کانادا خواهد شد ، مبحث مجزایی است که نیازبه کارشناسان اقتصادی دارد . برخی امده اند که دوران خدمت اجباری 3 ساله شهروندی را در این کشور باشند و با گرفتن گذرنامه کانادایی اینده خود را تثبیت کنند . هر چند بسیاری از این صاحبان سرمایه نه کاری برای جامعه ایرانی در کانادا کرده اندو اصلا قصد مشارکت ندارند . ولی در یک مورد هیچ تردیدی ندارم که باید از حقوق تک تک افراد جامعه ایرانی بهر ترتیب دفاع کرد و از راه های مدنی و حقوقی ان را پیگیری کرد .

دولت کانادا و جامعه ما
اینکه دولت کانادا تا چه اندازه به جامعه ما اهمیت می دهد انرا باید درمشاوره جامع با جامعه ما دید و بررسی کرد. وضع قوانین تحریم ها که بیشتر بر مردم ایران و جامعه ایرانی کانادایی فشار اورده است تا دولتمردان ایرانی از یک سو و بستن ناگهانی بخش ویزای سفارت کانادا در تهران که معضلی جدی برای هزاران خانواده ایرانی مقیم کانادا و وابستگان درجه اول انها بوجود اورده است ، از سوی دیگر . سکوت توهین امیز دولت کانادا در مورد وضعیت محمود خاوری – مدیر عامل بانک ملی و سپه – با سرمایه هایی که خون مردم ایران به ان اغشته است ، نشانه های مهمی از عدم وزن سیاسی جامعه ما هست .


رسانه ها و بسته شدن حسابها

 

با توجه به تجربه دو دهه در سیاست و اجتماع کانادا ، شکی ندارم که قضیه تی دی در هفته اینده به فراموشی سپرده می شود . زیرا تی دی یکی از تبلیغ دهندگان اصلی رسانه ها هست و بیش از این نیز پوشش خبری این موضوع را بر نخواهد تافت . رسانه ها نیز علاقه ای به ادامه ان نخواهند داشت . سوالی که باقی خواهد ماند این است ایا کنگره و خانم نازنین افشین جم و رضا مریدی که بدرستی در این مورد علیه تی دی موضع داشته و انرا محکوم کرده اند چه گونه می توانند دوگانگی رفتارشان در مورد حمایت از تحریم ها را به جامعه ایرانی کانادایی پاسخ بدهند در حالیکه خود مشوق تحریم ها هستند . ؟ ایا محکوم کردن تی دی بعد از علنی شدن کانادایی موضوع یک تاکتیک سیاسی برای برنامه های اینده است ؟


این سوالی است که با توجه به شرایط بشدت متحول سیاسی منطقه خلیج فارس در هفته ها ی اینده مشخص خواهد شد ؟ امیدوارم که حقوق جامعه ایرانی فدای مصلحت گرایی و دسته بندی های سیاسی و مقاصد گروهی قرار نگیرد که جامعه ایرانی وحدت حداقلی اش بیش از این اسیب ببیند.
طرح حقوقی
صاحبان حسابها ی بسته شده با ید بطور جمعی با پرداخت مبلغی علیه تی دی بانک اقدام قانونی بکنند. راهی طولانی و هزینه بر ولی موثر در سیستم قانونمند کانادا . البته تا کنون خبر ی عمومی از کمک حقوقدانان ایرانی کانادایی در این مسله نخوانده ام . امیدوارم کانون وکلای جوان ایرانی کانادایی سهم خود را در دفاع از حقوق جامعه ایرانی ادا کند .

خوشبختانه با خبر شدم اقای امر کران پروفسور حقوق دانشگاه ویندوزر حاضر شده است که مجانادفاع از این افراد را به عهده بگیرد.. اقامه دعوا در دادگاه های کانادا می تواند موضوع را زنده نگهداشته و فشار را بر بانکها افزایش بدهد که کارهایشان را قانونی انجام بدهند و نه دلبخواهی .
دیگر بانکها نیز عکس العمل کامیونیتی را پیگیری خواهند کرد.

همبستگی در احقاق حق افراد کامیونیتی ،

با علم به اینکه بخشی از این افراد نه به کامیونیتی ماکمک کرده اند در حالی که از اعتبارنسبی اجتماعی کامیونیتی ما که مدیون فعالیت های تک تک افرادی از دوره اول – مهاجرانی که پناهندگان سیاسی بودند . دوره دومی هایی که تحصیلکردگان نا امید ازاصلاحات خاتمی و استبداد خامنه ای بودند تا از دوره سومی ها که برای تضمین سرمایه های خود در محل امنی ، به کانادا مهاجرت کرده اند ، بهره می برند. هرچند برخی از دوره سومی ها علیرغم توانایی مالیشان بنظر می رسد که معتاد فضای فرهنگی حاکم ایران و سیاست روحانیون مستبد حاکم بر ایران تنها ،ا قصد گرفتن از امکانات کانادا را دارند بدون اینکه مشارکتی دراجتماع و سیاست کانادا داشته باشند و یا در نهاد سازی و حل مشکلات جامعه نوپای ایرانی سهمی داشته باشند . منافع درازمدت جامعه ایرانی ضرروت دفاع از حقوق ضایغ شده این افراد را حکم میکند که به قدرت سیاسی و اجتماعی کامیونیتی ما در انتاریو و کانادا خواهد افزود .
با مدیر تی دی بانک شعبه مرکزی ریچموند هیل قرار ملاقاتی برای روز جمعه گذاشته ام . وی گفت حسابهایی را بسته اند که امکان رد یابی واریز مبدا پول مشخص نبود ه است .
همچنین پرو فسور کران گفت که چند نفربا وی در مورد پرونده شان تماس گرفته اند . از وی برای کمک به جامعه ایرانی تشکر کردم . وی د رادامه گفت تا پرونده ها بررسی نشود مصاحبه وی می تواند در روند پرونده ها مشکل ایجاد کند .
منابع :
1- تورنتو استار – 12 جولای 2012- لورا کین
2- فیس بوک -http://www.facebook.com/CondemnTDoniranians
3- همان منبع
-4 http://www.cbc.ca/thecurrent/episode/2012/07/10/ba…
وب لاگ بیان
http://kanoun-e-bayan.blogspot.ca/2012/07/blog-pos…

Meet Iranian Singles

Iranian Singles

Recipient Of The Serena Shim Award

Serena Shim Award
Meet your Persian Love Today!
Meet your Persian Love Today!