بختیار، سیاست‌مداری که در تاریخ بزرگ شد

اکنون دیگر تنها گروه‌های سکولار نیستند که به اشتباه خود در حمایت از خمینی پی برده‌اند


Share/Save/Bookmark

بختیار، سیاست‌مداری که در تاریخ بزرگ شد
by Hossein Bagher Zadeh
16-Nov-2011
 

متن گفتار در کنفرانس «نگاهی دیگر به اندیشه بختیار»


11 نوامبر 2011 - 20 آبان 1390 لندن

انقلاب سال ۱۳۵۷ تنها یک تحول ساختاری در صحنه سیاسی ایران نبود. این انقلاب، هم‌چنین میدانی بود برای آزمایش اندیشه و عمل نخبگان فکری و سیاسی و اجتماعی ایران - آزمایشی که عموما در آن مردود شدند و تنها معدود افرادی از آن سربلند بیرون آمدند. یکی از این افراد شاپور بختیار بود، کسی که در آخرین لحظات در سنگر دفاع از یک حکومت سکولار قرار گرفت و سعی کرد به مانند یک سرباز وطن‌پرست تا آخرین گلوله خود مقاومت کند. این تلاش، اما، در برابر توپخانه سهمگین دشمن که از هر طرف بر سر او می‌بارید محکوم به شکست بود، و سرانجامی هم جز این نداشت. حکومت ۳۷ روزه بختیار در زمان خود از سوی جامعه سیاسی روز مردود شناخته شد، ولی با گذشت زمان، اهمیت تاریخی آن به صورت فزاینده‌ای مورد تصدیق دوست و دشمن قرار گرفته است. بختیار از معدود سیاستمدارانی است که در زمان خود تنها و مهجور زیست، ولی در تاریخ بزرگ شد.

انقلاب ۵۷ حرکت کوری بود که جامعه سیاسی و روشنفکری ایران را هیجان زده کرد. این حرکت همه نیروهای سیاسی از چپ و راست و میانه را به خود جذب کرد، و هر کسی از ظن خود به حمایت از آن برخاست. به مرور زمان، اما، روشن می‌شد که خصلت این انقلاب مذهبی و واپس‌گرایانه است. در این شرایط، وظیفه رهبران سیاسی سکولار بود که خطر پیش رو را درک کنند و برای دفع و پیش‌گیری از تحقق آن چاره بیندیشند. و وظیفه نخبگان جامعه و به خصوص قشر روشنفکر این بود که به جای این که مجذوب حرکت توده‌ای مردم و شعارهای انقلابی آنان شوند مشعل به دست بر سر راه این حرکت قرار گیرند و راه پیش رو را روشن کنند تا مردمی که از استبداد رژیم شاه به فغان آمده بودند از چاله به چاه نیفتند. ولی غالب این نیروها نه فقط در انجام وظیفه خود قصور ورزیدند و بلکه خود به این حرکت کور پیوستند و آن را به سوی پرتگاه جمهوری اسلامی سوق دادند.

این سخن را من در آبان ۵۷ که هنوز حرکت انقلابی اوج نگرفته بود در دفتر ایرانشهر لندن به زنده‌یادان احمد شاملو و غلامحسین ساعدی گفتم. شماره ۵ هفته‌نامه به سردبیری شاملو با سر مقاله‌ای به قلم ضیا موحد حالت کاملا شعاری در حمایت از جنبش انقلابی به خود گرفته بود. من به عنوان بنیانگذار و ناشر ایرانشهر که در باره خط مشی آن در آغاز مفصلا با شاملو صحبت کرده بودم از این کار بر آشفتم و به آنان اعتراض کردم. به شاملو و ساعدی گفتم آن چه که ما می‌بینیم حرکت کوری بیش نیست و معلوم نیست سرانجام آن به کجا ختم خواهد شد؛ و وظیفه ما به عنوان یک روزنامه‌نگار نه این است که آن را به سوی جلو هُل دهیم و بلکه باید با اطلاع رسانی دقیق و انعکاس نظرات مختلف، چراغی فراراه آن قرار دهیم تا مردم راه خود را آگاهانه انتخاب کنند. سخن من با این دوستان البته به سادگی به نتیجه نرسید و تا مشترکاً بر روی این موضوع توافق کنیم و ایرانشهر را به مسیر از پیش تعیین شده آن برگردانیم نشریه یک هفته از انتشار باز ماند.

آن چه که در دفتر ایرانشهر در لندن گذشت نمونه کوچکی بود از آن چه که در جامعه سیاسی و روشنفکری ایران در آن روزها می‌گذشت. تب انقلاب همه و همه جا را فرا گرفته بود و کمتر کسی به سرانجام آن می‌اندیشید. حرکت کوچکی که با یک مقاله در روزنامه اطلاعات در سال ۵۶ شروع شده بود به تدریج به بهمن عظیمی تبدیل گردید و بر سر راه خود همه چیز را نابود می‌کرد. عنصر سیاسی و روشنفکری ایران نیز مبهوت و مقهور این حرکت کور شده و به آن پیوسته بود. کمتر کسی به دموکراسی و حقوق بشر می‌اندیشید و یا خطر استبداد مذهبی را جدی می‌گرفت. این خصوصیت حتا در ماه‌های آخر پیش از انقلاب که به تدریج آشکارتر می‌شد نتوانست باعث بیداری شیفتگان انقلاب شود و آنان را به چاره‌جویی وادارد. و نتیجه این شد که وقتی شاپور بختیار در آخرین روزهای رژیم شاه وارد عمل شد تا شاید بتواند از استقرار رژیم مذهبی مانع شود کمتر کسی به یاری او شتافت.

بختیار از معدود کسانی بود که خطر استبداد مذهبی را به خوبی درک کرده بودند، و مهمتر از آن این که او حاضر شده بود با شنا کردن بر خلاف جریان آب، بر اساس تشخیص خود عمل کند. یعنی درک واقعیت، و عمل بر اساس آن. بسیاری در اولی لنگ زدند و کمتر کسی حاضر بود که دومی را مرتکب شود. بینش و شجاعت عمل: این دو خصوصیتی بود که بختیار داشت و هیچ کس دیگر در موقعیت او نداشت. آن چه که بختیار نداشت زمان بود. بختیار در شرایطی به نخست وزیری ایران برگزیده شد که زوال رژیم شاه قطعی به نظر می‌رسید. حکومت شاه در سراشیبی سقوط قرار گرفته بود و به سختی می‌شد تصور کرد که کسی بتواند از سرنوشت محتوم آن جلوگیری کند. ولی این واقعیت نه از اهمیت کار بختیار کم می‌کند، و نه می‌تواند توجیه‌گر کار آنانی باشد که به رغم همه ادعاهای سکولاریزم، ملی‌گرایی، ترقی‌خواهی، آزادی‌خواهی و دموکراسی و حقوق بشر او را در آن روزهای حساس تنها گذاشتند و یا حتا او را طعن و لعن کردند.

بختیار در فاصله کوتاهی از روی کار آمدن خود اصلاحات سیاسی را آغاز کرد. ساواک منحل شد، زندانیان سیاسی آزاد شدند، تیغ سانسور از روی مطبوعات برداشته شد و فضایی دموکراتیک بر جامعه ایران حاکم گردید. او معتقد به سوسیال دموکراسی بود و انجام انتخابات آزاد را به مردم ایران وعده می‌داد. بعدها تقریبا برای همه مسلم شد که حکومت بختیار آخرین شانس استقرار یک نظام دموکراتیک در ایران بوده است. اگر درد انقلابیون، استبداد رژیم شاه بود با ادامه حکومت بختیار می‌شد انتظار داشت که این استبداد خاتمه پیدا کند. ولی آنان که برای برقراری حکومت مذهبی تلاش می‌کردند به نفی استبداد شاه قانع نبودند و بلکه استقرار استبداد دیگری را تدارک می‌دیدند. و در این میان، خیل نیروهای سیاسی سکولار چپ و ملی و مذهبی بودند که به جای این که به یاری بختیار بشتابند، جانب انحصارطلبان مذهبی را گرفتند. حتا یاران قدیمی بختیار در جبهه ملی نیز او را تنها گذاشتند و به حمایت از خمینی برخاستند.

حکومت کوتاه بختیار در آن روزها جدی گرفته نشد و زود به پایان رسید. اخطارهای او در باره خطر استبداد نعلین کمتر گوش شنوایی یافت، و باید زمان می‌گذشت تا واقعیت دردناک و خونبار تاریخ درستی آن‌ها را ثابت کند. زمان زیادی به طول نکشید تا این واقعیت‌ها بروز کند و یک یک کسانی که آن روزها اخطار او را نادیده گرفتند شلاق آن را بر تن خود احساس کنند. آن چه که رخ داد البته سدها برابر خشن‌تر و مخوف‌تر از آن بود که حتا خود بختیار می‌توانست آن را تصور کند و یا اخطار می‌داد. و این خشونت‌ها همه کسانی را که با استبداد مذهبی/فقهی مخالف بودند و در عین حال در آن روزها به حمایت از خمینی شتافتند و بختیار را تنها گذاشتند و یا فعالانه علیه او به مبارزه برخاستند، در بر گرفت. کسی نبود که از این سرنوشت در امان بماند. تنها زمان لازم بود تا این شتر خشن بر در خانه همه بخوابد.

پیش از همه یاران پیشین خود بختیار طعم استبداد مذهبی را چشیدند. جبهه ملی که به حمایت از خمینی برخاسته بود جزو اولین گروه‌هایی بود که در فاصله کوتاهی پس از انقلاب طرد شدند، و سپس وقتی جبهه ملی در ۲۵ خرداد سال ۶۰ در مخالفت با قانون قصاص قصد تظاهرات داشت خمینی آنان را مهدورالدم اعلام کرد. به فاصله کوتاهی، مجاهدین خلق پاداش حمایت از خمینی را با اعدام‌های دسته جمعی و سرانجام قتل عام سال ۶۷ گرفتند. طولی نکشید تا گروه‌های چپ حامی خمینی و جمهوری اسلامی مغضوب او قرار گیرند و با خشونت سرکوب شوند. و در این میان، تقریبا همه روشنفکران و نویسندگان و هنرمندان و دگراندیشانی که آن روزها بختیار را تخطئه می‌کردند و به حمایت از انقلاب برخاسته بودند هر یک به شکل و نوعی طعم استبداد خشن نعلین را با جان و تن خود چشیدند و آواره و معزول و مطرود و ممنوع و زندانی یا کشته شدند. بی دلیل نیست که در طول زمان، همه آنانی که با استبداد شاه به مبارزه برخاسته بودند و بختیار را در آن روزها طعن و لعن می‌کردند به تدریج زبان و واژگان خود را تغییر دادند و اکنون کمتر کسی است که از او جز به نیکی یاد کند.

در تاریخ لحظاتی پیش می‌آید که عمل یک سیاستمدار سرنوشت‌ساز می‌شود. اهمیت این عمل معمولا در همان زمان شناخته می‌شود و مورد تأیید قرار می‌گیرد. کار بختیار، اما، از نوع دیگری بود. کمتر کسی اهمیت کار بختیار را در آن زمان درک کرد، و بلکه هر چه از زمان بیشتر گذشت گروه‌های بیشتری به اهمیت کار بختیار پی بردند و به تلویح یا تصریح به آن اذعان کردند. اکنون دیگر تنها گروه‌های سکولار نیستند که به اشتباه خود در حمایت از خمینی پی برده‌اند. حتا اسلام‌گرایانی که ستون‌های اصلی رژیم خمینی را تشکیل می‌دادند و امروز مغضوب همین نظام قرار گرفته‌اند به این واقعیت رسیده‌اند. برای نمونه امروز مصطفی تاج زاده عضو مرکزیت سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و معاون سابق وزیر کشور صریحاً می‌گوید که زمان شاه همه آزادی‌ها از قبیل آزادی عقیده و مذهب و پوشش و هنر و ادبیات و روابط شخصی و مانند این‌ها بود به جز آزادی سیاسی، و نتیجه می‌گیرد که کمبود ما فقط آزادی سیاسی بود(۱). او در واقع می‌پذیرد که با روی کار آمدن بختیار که آزادی سیاسی را تأمین می‌کرد نیازی به انقلاب نبود و اکنون در این حسرت تاریخی به سر می‌برد که با انقلاب علاوه بر آزادی سیاسی بسیاری از آزادی‌های دیگر را نیز از دست داده‌ایم.

به این ترتیب، هر چه زمان می‌گذرد اهمیت کار بختیار بیشتر شناخته می‌گردد. عمل بختیار در زمان خود سرنوشت‌ساز نبود، ولی کاری تاریخی بود. او برای جلوگیری از استقرار نظامی پا جلو گذاشت، و طعن و لعن دوست و دشمن را به خود خرید، که می‌رفت تا استبدادی خشن و مخوف را برقرار کند. این نظام مستقر شد و هزاران هزار دوست و دشمن و از جمله خود او را قربانی خشونت عریان خود کرد. بختیار پس از حکومت کوتاه خود به مبارزه با رژیم از خارج کشور ادامه داد و فعالیت‌هایی کرد که موضوع سخن من نیست و می‌توان به صورت انتقادی به آن‌ها برخورد کرد. ولی اقدام بی‌نتیجه او در دی ماه ۵۷ در مقابله با استقرار استبداد مذهبی به عنوان یک عمل مسئولانه و شجاعانه در تاریخ معاصر ایران ثبت شده و روز به روز اهمیت آن بیشتر شناخته می‌شود. آن روز دور نیست که مردم ایران یاد او را گرامی دارند و کار او را در آن لحظه تاریخی قدر بشناسند.


Iran Emrooz


Share/Save/Bookmark

Recently by Hossein Bagher ZadehCommentsDate
فقر فرهنگی نقد در اپوزیسیون
1
Dec 02, 2012
از ادعا تا عمل
5
Nov 21, 2012
انتخاب مجدد اوباما
3
Nov 15, 2012
more from Hossein Bagher Zadeh
 
default

جناب انگلوفایل

ahosseini


مهم این هست که ما خطاهای گذشته را تکرار نکنیم

بسیاری از رهبرانی که امروز منفورند دیروز محبوب بودند

امثال خامنه ای, رفسنجانی, رجوی و نگهدار جوان های پر شور و پر طرفداری بودند

مشکل اساسی این بود که اینها به ما نو جوانان اونموقع وعده بهشت برین میدادند اما ما را از جهنم میگذراندند.

این رهبران دست پروردگان جنگ چریکی و زیر زمینی بودند. روابط مافیایی و رهبران نقش پدر خوانده داشتند. امثال خمینی رفسنجاتی, خامنه ای, رجوی و نگهدار دست پرورده چنبن مناسباتی بودند.

معیار قضاوت ما زندانی شدن, شکنجه و  تبعید و در یک کلام از جانگذشتگی این رهبران بود.

به این دلیل ما بنا به تشخیص خود به این یا ان گروه تعلق داشتیم. از جانگذشتگی شرط لازم بود ولی کافی نبود. اینها به ما وعده جامعه بی طبقه توحیدی و کمونیستی میدادند و ما باور میکردیم.

در یک کلام ما هیچگونه کنترلی بر این رهبران نداشتیم و به آنها جازه دادیم این رهبران پر شور به چند جنایتکار تبدیل شوند. اینها دست پروردگان ندانم کاری ما بودند. بختیار در هیچکدام از این معادلات وجود نداشت. او یک عنصر خارجی و بی ارتباط بود

     متاسفانه هیچیک از جریانات سیاسی از چپ تا به راست از دموکراسی درونی سالم برخوردار نیستند. طرفداران بختیار نیز از این قاعده مستثنی نیستند .

ایینطور بنظر میرسد که خیلی ها طرفدار این میباشند که سرمایه های مالی جهانی اسم چند نفر را به سر زبان ها بیاندازند تا ما از بین آنها یکی را انتخاب کنیم.  و اینکه بزرگترین اسپانسر این پروژه اسرائیل و عربستان میباشند و طرفداران بختیار به ظاهر ملی کاندیدای درجه یک سرمایه های مالی جهانی باشند.

اسرار من بر این هست که اشتباهات گذشته را تکرار نکنیم واینکه مکانیزمی داشته باشیم کا اینبار رهبران با اراده اعضا, سازمان و حزب خود را هدایت کند.

اگر امثال آقای باقر زاده چنین مناسباتی را هدایت کنند من عضو فعال چنین تشکلی خواهم شد.

 

 


anglophile

Amouzegar vs Milani

by anglophile on


Darius jaan
First of all thank you for your "outfox" video clip on the other blog. You are  une encyclopédie cinématographique. Amouzegar vs Milani debate is simply an old-hand (Amouzegar) bickering against the new wave (Milani). Amouzegar brothers were the most shining examples of the uncle Sam's influence in a succession of governments. Here Jahangir is simply grumbling at being out-shone by an ex-revolutionary-turned-evolutionary, otherwise Milani's research (but not analysis) remains stalwart.
On the question of Bakhtiar's call for the restoration
of monarchy in 1980's, I am of no doubt that he meant it and he was genuine. My argument is the he was not the best choice for the country for the period in which he was appointed. Those who suggest that there was no competition at work (ROOG) are happy to satisfy themselves with Jamshid Amouzegar's version but are not bothered to read Nahavandi's book (both of them the two high profile Shah's ministers).    

Darius Kadivar

LOL anglophile Jan Loved that clip ...

by Darius Kadivar on

I tell You ...

 

No One can Outfox the Fox ... ;0)

 


//www.youtube.com/watch?v=3OFHFN8YkI4

 

 


anglophile

آقای حسینی‌ - یادش بخیر

anglophile


یاد آنروز هایی که شما در صف سینه چاکان خمینی گلوی خودرا با همان شعار بختیار نوکر بی‌ اختیار پاره می‌‌نمودید و یکروز در جمع مجاهدین بودید و روز دگر در محفل فداییون. 

 

 

//www.youtube.com/watch?v=tlzDeF2xtn4

default

جناب دكتر باقر زاده عزيز

ahosseini


من با مطرح كردن اين نكات قصد توهين يا بى احترامى نداشتم. شما يكى از شخصيت هاى مورد احترام من مى باشيد. خدمات شايان شما در فرهنگ و ادبيات و حمايت ها ىى دريغ مادى و معنوى شما از احمد شاملو، شاعر برجسته معاصر قابل تقدير و ستايش مى باشد. با وجوديكه من احترام ويژه اى براى شما قائلم حق خود ميدانم كه دوستانه نظرات شما را به نقد بكشم. من براى امثال دكتر باقر زاده به مراتب بيشتر احترام قائلم تا به شاپور بختيار.او نقش منفى و مخربى در مبارزات مردم ايران داشت. شاپور بختيار در مقابل اراده و اختيار مردم ايستاد و به مردم ايران دهن كجى كرد.مردم ايران نيز با طرح شعار بختيار نوكر بى اختيار او را طرد و منزوى كردند. موقعى كه خمينى نشريه ايندگان را توقيف كرد جبهه دموكراتيك ملى به كمك نيروهاى ملى ديگر دست به روشنگرى زد و در خيابان هاى تهران تظاهرات براه انداخت. من بخاطر دارم در انروز دارو دسته هادى غفارى يك كاميون اجر و خورده سنگهاى درشت جلو طرفدارانش خالى كردند و به سر و كله شركت كنندگان ريختند. كسانى كه شاهد اين ماجرا بودند از خمينى وحزب الله منزجر شدند. اين شيوه مبارزه بود. شيوه مبارزه متقاعد كردن مردم بود ونه مبارزه با مردم. چنين صحنه هاى دلخراشى گروه گروه مردم را از خمينى و حزبالله جدا ميكرد. ولى متاسفانه سياست هاى غلط مجاهدين و حزب توده و اكثريت اين مبارزات را به انحراف كشاند. حزب توده با مطرح كردن بحث انحرافى دوران (امپرياليسم واردوگاه سوسياليسم) واز زاويه منافع اردوگاه از سركوبهادفاع ميكردند. مجاهدين در اغاز با مظلوم نمايي ميليونها نفر را به خود جلب كردند و سپس با اتخاذ سياست هاى غلط همه را از دور خود پراكنده كردند. در اين شرايط جريان وابسته به بختيار در ايران وجود نداشت. بختيار و طرفدارانش خود را به ظاهر ملى جلوه ميدهند و در همانحال اقرار مىكنند كه از صدام، عربستان و دشمنان قسم خورده ملت ايران حمايت مالى دريافت ميكنند و بنوعى انرا توجيح ميكنند. آن ها خود را طرفداران پر و پا قرص مصدق میداند ودر همانحال از کودتا چیان بودجه دریافت می کنند. جرياتاتى كه از نيروهاى خارجى كمك مالى و معنوى دريافت مى كنند به ان نيروها پاسخگو هستند و نه به جنبش ملى مردم ايران. به اين لحاظ نه تنهأ انهابه دگر انديشان كه به طرفداران خود نيز اجازه سئوال كردن و اظهار نظر كردن نمى دهند. جناب دكتر باقر زاده اين وظيفه يك يك نيروهاى ملى و مردمى است كه در يك محيط سالم و بدون تشنج اين اختلافات را مورد بحث و تبادل نظر قرار دهند، لطفاً به اين درخواست پاسخ دهيد.

Darius Kadivar

Jahangir Amuzegar's take on Milani's 'Flawed' Interpretations...

by Darius Kadivar on


Abbas Milani's Book Reviewed by Jahangir Amuzegar (Imperial Iran’s former minister of both commerce and finance)

‘The Shah’ is measured and civil-but flawed by Jahangir Amuzegar


Darius Kadivar

Well Clearly Bakhtiar viewed the Constitution as a "Comer" ...

by Darius Kadivar on

pictory: Bakhtiar Denounces Bazargan's Provisionary Government in exile (1979)

 

The "R" Word ... 

 

RESTORATION: Shapour Bakhtiar advocates Restoring the Monarchy (Newsweek interview made inLondon July 30th,1984 )

 

N'est Ce Pas Anglophile Jan ?

 

RESTORATION: Britain's 'Glorious Revolution' of 1688 and the 'Bill of Rights' 

 

Given the circumstances I truly Don't see why we still hesitate in supporting the Legitimate heir of Iran's throne ...

 

REZA's CALL: An Iranian Solidarnosc... by Darius KADIVAR 

 

RESPONDING TO REZA's CALL: An Iranian Solidarnosc in the Making ... by Darius KADIVAR    

 

All the more that he has been accountable for his father's would be errors ...

 

ROYAL ACCOUNTABILITY: Crown Prince Reza Praises Mossadegh's Patriotism (ANDISHEH TV)

 

ROYAL ACCOUNTABILITY: Crown Prince Reza on Torture During His Father's Rule

 

One King's Shortcomings doesn't make the Dynasty Illegitimate ...

 

PRAISE FOR REZA SHAH: Adjoudani Slams Lack of Recognition for Pahlavi Dynasty's Founder 

 

Otherwise what should be said of some of you folks ?

  

COMPLAINING JOMHURYKHAH: What Have the Pahlavis EVER Done For Us ? ;0) 

 

Related:

 

Cyrus Amir-Mokrion Pros and Cons of 1906 Constitution     

 

 


religionoutofgovernment

Facts

by religionoutofgovernment on

There were actually 3 people who were considered for the PM job, Sanjabi in addition to Sadighi and Bakhtiar. Sanjabi conditioned his acceptance of the post upon appoval of Khomeini!!

Sadighi had many meetings with the Shah and lots of precious time was wasted due to Shah's indecision and/or decreased mentation due to medications/sickness. Sadighi was not a member of Jebhe Melli as suggested. He was not "disowned" as he was not owned to begin with. In fact, Sanjabi and JB had reasoned that they would not suppor thim because he was not active in JM after 1953. Bakhtiar actually did not agree with this JM position. He did not oppose Sadigghi's possible PMship. 

Yes, Bakhtiar wanted the Shah to leave and Sadighi wanted him to stay. In retrospect this was possibly a mistake as he did not have the support of the army after the Shah left. But his counterarguement was that Shah's presence was a liability to his claim to a new era of democratic reform. 

According to Milani, the Shah decided against Sadighi's PMship decause he insisted on him staying in the country. There was no "competition" for PMship.

Bakhtiar and JM intially contacted Darbar via the x-PM jamshid Amouzegar in sep or oct 1978. According to Amouzegar Bakhtiar and Razmara met with him and their initial suggestion for PM was Elahyar Saleh and not Bakhtiar. Threafter, Bakhtiar supported Sadighi and even encouraged Sanjabi to take the position.  

There is no historical evidence to suggest that Bakhtiar had any personal motives to become PM. To suggest that he wanted badly to be PM in that political turmoil for  romantic and adventurist motives is childish. 

 

ROOG 

 

 


Parham

Re Farah & Milani

by Parham on

My take is that she simply wouldn't see him because he used to be a Toodeyi, or a Toodeyi sympathizer. And we know how "those people" feel about ex-Toodeyis.


anglophile

Thank you for your honest opinion Mr P.

by anglophile on

In a series of weekly interviews with Hossein Mohri, Dr Abbas Milani has read out parts of Dr Sedighi's memoir on Radio Sedaye Iran. The Shah had a number of long talks with Sedighi even before the name of Bakhtiar was mentioned to him ( allegedly by the Empress as Dr Nahavandi says in his book). Sedighi was disowned by his former allies in Jebhe Melli and so was Bakhtiar. Jebeh Melli proved to be even more treacherous than the Tudeh party. They betrayed both Sedighi and Bakhtiar. But in the words of Dr Sedighi: "what use my hard earned good name and reputaion would have had if I couldn't place them in the service of my country?" Empress Farah has never given an interview to Milani despite many high profile go-betweens were trying to pave the way. Milani explains that the Empress must have some stories that she clearly feels uneasy to talk about.  Personally I am convinced that Bakhtiar's choice (with or without the Shah's presence) was a non-starter from the beginning. On the other hand I coud see why the Shah wanted to leave the country and never condemn him for what he did. He would have had the same fate as Mubarak (at best) or as Ghaddafi (at worst). If there was one lesson he had learned best after 1953 it was that the loyalties of Iranians were as colourful as their poetry. Best regards anglophile 

Veiled Prophet of Khorasan

Parham is right

by Veiled Prophet of Khorasan on

 

Shah was a goner but it may have been possible to rescue things. It would have required a miracle. Bakhtiyar was a brave man bot not a miracle worker.

 


Parham

The Shah was a goner anyway.

by Parham on

The Shah was a goner anyway. Had Bakhtiar said no like Sadighi, the Shah would still have gone for someone who'd accept that he leave. And as Ali P. said, accepting the premiership at a time when the boat had already sunken or almost, that's courage, not ambition -- at all, in fact.


default

Dr. Sedighi as an academician, and as a politician

by Hooshang Tarreh-Gol on

As the former, he is also known as the first Iranian sociologist. The first Iranian in the 20th century trained as such. His thesis on early Islamic movements remanis a classic.

As the latter, especially in his capacity as Interior minister, he left so much to be desired. Suffice it to say during the coup his actions, or rather his inaction bordered on farce. A farce we all paid for.

 


Ali P.

I agree with Mr Anglophile...

by Ali P. on

and so did Bakhtiar himself.

Dr.Sedighi was  better known than Bakhtiar, and Bakhtiar knew that. Becoming Shah's appointed prime minister may have been a "romantic/adventurist" pursuit for many in 1975, but it was not by any means,as I am sure you know, a sought after position in December 1978. I am not aware of anyone else who'd volunteer for the job at the time, except for the two brave Mossadeghi men above.

Sedighi's premiership became absolete bilaterally: The Shah didn't push- maybe because he already made up his mind to leave Iran- and Dr. Sedighi did not pursue the path, probably because of the pressure exerted on him by Jebheh Melli.

We failed to back Bakhtiar. He lost the battle, and with that, Iran lost her last chance for a possible democracy.


anglophile

Bakhtiar was not the sole competitor

by anglophile on

Dear Mr P. You are not portraying a full picture of the events that lead to the appointment and later the election (though nearly rejected by the Majles) of Bakhtiar as the prime minister. It is now fully established and is a matter of public knowledge (re: Milani, Nahavandi, etc) that Bakhtiar was not the sole choice for the premiership. Even if we reject Nahvandi's suggestion that Bakhtiar was actively seeking the 'post' and pushing to be nominated through his family connection with Empress Farah, we must accept that he was one of the two short-listed choices for the wretched job. The other choice was Dr Gholam Hossein Sadighi. Sadighi was most respected and recognised by the army, the opposition, the people and was popular among factions of the clergy. He was a seasonsed politician of astute academic/political background of Mossadegh cabinet with many former students who were by then influential figures in the opposition. I am not going to go through the realpolitik of the crisis but Bakhtiar was not the only one who knew what a disaster a clerical regime would have been. There were even senior members of the clergy leadership, dating back to Broujerdi, who had no interest in mixing politics with Islam. Sadighi was a political figure who as the right hand man to Mossadegh had close experience of letting the clergy  meddle with the affairs of the government. Therefore Mr Bakhtiar had not unravelled one of the mystries of the universe as is decribed by Mr Bagherzadeh.  He was not the only one with a conscience either. Therefore Bakhtiar was not the only available choice and he was fully aware of this fact as he had admitted later in exile. Yet Bakhtiar, ambitiously (some might say foolishly) declared his readiness to take up the post solely on the strength of the Shah's readiness to leave the country and the fact that he knew of Sadhighi opposition to the Shah's departure. But Bakhtiar's conscience seemed to cause him no trouble in the face of his manifestly inadequate or nonexistent qualifications for the job. 
You asked me what I think Bakhtiar shoud have done: (a)
If his ambition would have allowed, Bakhtiar could have pulled out of the competition in favour of the most suited choice, Sadighi or (b) like Sadighi, he should have made his premiership subject to the Shah's stay in or around the country. But he knew in either case he would have missed the opportunity of being a prime minister. Bakhtiar's romantic/adventurist gamble paid off and he was chosen over the much more suitable choice. Bakhtiar won the premiership but the country lost. 

Parham

Good one Ali!

by Parham on

Good one Ali!


Parham

Good one Ali!

by Parham on

Good one Ali!


Ali P.

Mr. Anglophile

by Ali P. on

 

As far as I am concerned, Bakhtiar had 3 choices, two of which, admittedly, were pretty safe ones at the time.

Bakhtiar could have:

a) Ignored the voice of his conscious, reason, and the lessons of history, and like Bazargan, Sanjabi, and others, joined the mob and embraced Khomeini

b) Sat aside idly, and watched Iran fall on the path it fell into

c) Listened to the voice of his conscious, put his life on the line, taken responsibility,stood against the flood, and warned the nation about the future Iran was heading to under Khomeini 

What do YOU suggest, Bakhtiar should have done?

Respectfully,

Ali P.


Parham

And I agree with

by Parham on

And I agree with religionoutofgovernment-- as usual.


anglophile

آقای باقر زاده

anglophile


 

آقای باقر زاده

 

 

یا شما اشتباه می‌کنید و یا سفسطه می‌‌فرمایید. بختیار نمیتوانست هم شجاعت داشته باشد و هم درایت.در شجاعت او مبنی بر سوابقش در فرانسه و اسپانیا تردیدی نیست. این یک خصلت بختیاری است که عمو زاده او یعنی تیمور بختیار هم داشت و البته به مراتب بیشتر. ولی‌ بختیار اگر بر اساس نوشته شما "درکی از واقعیت" می‌داشت و "بر اساس آن عمل میکرد" نمی‌‌بایست هرگز پست نخست وزیری را قبول میکرد و یا به قول دکتر نهاوندی "داوطلب" پذیرش چنین شغلی‌ میشد. بختیار اگر کوچکترین فهمی‌ از چگونگی روابط میان شاه و سران ارتش می‌داشت، و یا اگر کوچکترین آشنائی با سران مذهبی‌ ایران می‌داشت باید این را بخوبی درک میکرد که در غیاب شاه نه ارتش از او حسابی‌ می‌‌برد و نه اینکه مذهبیون و پیروانشان ذره‌ای ارزش برای وی و آرا و عقاید واو قائل بودند. بختیار اگر درک واقع بینانه‌ای از شرایط حاکم بر مملکت می‌داشت به خوبی‌ می‌‌فهمید که هیچ حمایتی از هیچ یک از جناح‌های مطرح در آن برهه زمانی‌ یعنی: ارتش، روحانیت، اپوزیسیون، مجلس و مهم تر از همه مردم نداشت. او چهره‌ای ناشناخته برای همگان بود مگر تنی چند از سران جبهه ملی‌. افکار و عقاید او برای زمانی‌ خوب بود که مملکت هنوز دچار رستاخیز آریامهری نگردیده بود و هویدا‌های بله قربان گوی رفته بودند."نقطهٔ غیر قابل بازگشت" آ‌ن ثانیه‌ای بود که مجلس به بختیار رأی عتماد داد. او مرد کار زار آن بحران انقلابی‌ نبود و تاریخ این را  به وضوح ثابت کرد. پذیرش پست نخست وزیری شاه در حالی‌ که بر همه آشکار بود که او هیچ تکیه گاهی‌ نداشت یا از روی حس ماجراجویی لری بود و یا از رو نادانی‌ لری -  در برخی‌ محافل به این می‌‌گویند "خیانت". 

 

 

 

 

 


religionoutofgovernment

Eslame Siasi

by religionoutofgovernment on

Mr. Bagherzadeh, I enjoyed reading your article on Nehzate Azadi, and agree with it 100%. In my mind, "Eslame Siasi" encompasses a spectrum of people and oranizations as diverse as Fadaian Eslam and the rest of Akhounds to Nehzate Azadi and all the figures you mentioned and to the Green movement of today. They are all different faces of the same evil concept. There will be no real change unless we go back to politics without Eslam.


Hossein Bagher Zadeh

To ahossein & Esfand Aashena

by Hossein Bagher Zadeh on

ahossein

I have been talking about Bakhtiar and not "his tarafdaran".  In the meeting, it was planned to have a discussion session at the end, but I don't know why it did not take place.

By the way, to establieh the facts, I never joined the National Council of Resistance.  I was asked to act as their rep in UK which I did.  At the time Mansoor Farhang was theri rep in America and I was in UK.  Neither of us were members.  I resigned from my position when Mojaheding started imposing their hegemony on NCR and some independent members left the group or were kicked out.

Esfand Aashena

I did not blame the groups you mentioned for Khomieini coming to power.  I blamed them for joining the mob and opposing Bakhtiar.  It is the question of tking a stand, even if it is doomed (as Bakhtiar's was).  The statement that nothing could stop khomeini from coming to power, is meaningless.  After all you agree that if things have been different several months/years earlier then the otcome would have been different.  And I agree that by the time Bakhtiar came to power it was too late (said so in the article).  And the point of no-return was somewhere in between which is somehow controversial and I did not cover.

I said in the article that Bakhtiar had both the insight and the corage.  Many failed the first and few in his position would/could dare act against Khomeini:

بختیار از معدود کسانی بود که خطر استبداد مذهبی را به خوبی درک کرده بودند، و مهمتر از آن این که او حاضر شده بود با شنا کردن بر خلاف جریان آب، بر اساس تشخیص خود عمل کند. یعنی درک واقعیت، و عمل بر اساس آن. بسیاری در اولی لنگ زدند و کمتر کسی حاضر بود که دومی را مرتکب شود. بینش و شجاعت عمل: این دو خصوصیتی بود که بختیار داشت و هیچ کس دیگر در موقعیت او نداشت 

Nehzat Azadi et all were quite different.  You mention Qotbzadeh.  I knew him personally.  He was no democrat, and no secular either.  The book by his lady friend is very superficial.  She knew him as he presented himself to her.   Also see my analysis on Nezat-e Azadi here:

//www.radiofarda.com/content/f3_nehzatazadi_iran_islamic_politics/24109106.html 


religionoutofgovernment

The Man In the mirror

by religionoutofgovernment on

Thanks for the suggestion. I will get the book. 

Please let's not forget that the demonstrations started with the Article about Khomeini, written supposedly by Dariush Homayooun, alleging that he was a British agent. Khoemini was a central figure in the revolution from the start. I agree that many people, including the Melliun, gathered around him becuase they assumed anything was better than the status quo and that they would puch him aside eventually. This is very similar to people following the Greens, despite the Green's allegiance to the regime. It is hard for me to belive that Nehzate Azadi people could choose the leader of the revoultion (ie Taleghani instead of Khomeini). They did not have that kind of power.

 In the end, they did cooperate with a religious figure who had supported Fadian Eslam, had opposed women's right to vote, had opposed land reform and had written his ideas about Velayate Faghih. In my books, that was a huge mistake, regardless of any immediate consequences to them.


Esfand Aashena

Man in the Mirror

by Esfand Aashena on

Religon, I have been reading this book The Man in the Mirror  by Ghotbzadeh's former girlfriend for the past 2 - 3 years now!  I can't finish the damn thing yet I'm looking at it every day on my desk!  I'd highly recommend it if you have the time or interest to read it.

It is a behind the scenes look on what people around Khomeini thought and acted.  Apparently Ghotbzadeh, Bazargan and others preferred Taleghani over Khomeini but Yasir Arafat (the preeminent person on Islamic revolutionaries of the time) told them that Taleghani can't deliver the revolution but Khomeini can.

Khomeini also was toying with the concept of VF and the first constitution that he approved didn't have the VF in it but when Bani Sadr took it back to be "tweaked" a bit to be more democratic Khomeini added the VF and told Bani Sadr to shut the F up!

You are right they probably were more religious than Bakhtiar but I believe their main reason was to have a broad enough coalition to be able to bring the Shah down.  Afterall Shah had established a major dictatorship that made people scared to talk behind him in the privacy of their own homes, much less overthrowing him altogether.

Everything is sacred


Veiled Prophet of Khorasan

Gee

by Veiled Prophet of Khorasan on

 

I have to admit it but I agree with EA; things did need to be done sooner. I agree with others also Bakhtiyar was a good choice years sooner. That whole 2500 fiasco was very detrimental to Shah. 

Worse was Jashne Honar which really got people insulted. All the pomp and ignoring our problems played in the hand of xenophobes. We got to face it: Iran was not Acamaneshid. Shah was not Cyrus the Great.

Iran was a developing nation with a way to go. We needed reforms much sooner. The final straw was Rastakhiz which proved to people no reform was in the works. In fact it was going backwards. It gave all the ammo to his enemies they required.


religionoutofgovernment

Agree with most

by religionoutofgovernment on

Esfand, I thank you for your response and the opportunity to have a civil discussion about this.

I agree with you on almost everything you said. I particularly like and agree this statement:

"Nothing could've stopped the train.  The ONLY way the train could've been stopped was if Shah had instituted reformsinstead of throwing 2500 year party and serving tons of caviar to rich folks from around the world! "

However, I do have one disagreement. I do not belong to any political organization and don't really support any group.  But I do believe that there is a big difference, historically, between Bakhtiar and Nehzate Azadi (ie all the people you mentioned). The difference is the way they viewed the role of religion in politics. My understanding is that Bazargan and Nehzate Azadi in 1963 supported Khomeini and from the beginning had religion in their political platform. They were in close contact with him throughout those years, from 1963 to 1979. They had plenty of opportunities to know Khomeini for the evil he was. They also should have known his ideas about Velayate Faghih and should have read his books. Their actions showed that they DID want to mix religion with politics. I also believe that they looked at Khomeini as a vehicle who would bring them to power and then would go to Qom. That was a huge miscalculation on their part and not very politically astute. It also was't a principle centered political position to take.

 Clearly Bakhtiar did not side with Khomeini and did not support him from 1963.  He differed from Nehzate Azadi in his secular thinking. You may disagree but I beleive he knew about Khoemini's intention of establishing a theocracy and limiting not only political freedoms but also social freedoms. This is the impression I get when he talked about Estabdade Naalein.

In any case, I do belive Bakhtiar's place in history is much different than those of Bani Sadr, Qotbzadeh, Yazdi, Bazagan and the rest of them. However, I do agree that what happended may have been inevitable. 

 


Esfand Aashena

Religion out of government

by Esfand Aashena on

As I said in my comment many (apparently including Mr. Bagherzadeh) would like to "verse" in every analysis about the revolution that communists, left, intellectuals were "instrumental" in bringing Khomeini to power.

You know "verse"?  Like when you're counting tasbih you HAVE to read the verse to yourself and sometimes louder, and repeat?  Rinse and repeat?!

There were MANY who didn't like Khomeini.  MANY ordinary Iranians, including communists, left and the intellectuals who were weary of Khomeini and in just about ALL conversations were not sure about the future and wanted to have some other direction.

Even Ghotbzadeh, Bazargan, Bani Sadr and others who were surrounding him didn't want his direction.  Some lost their lives over this and some had to leave the country.  Do you think Bakhtiar was any different than Ghotbzadeh in this context for example?  The only difference is that Ghotbzadeh didn't become a PM (couldn't since SAVAK was after him ;-) but both wanted political prisoners released and elections held.  Two pillars that Mr. Bagherzadeh attributes to Bakhtiar.

I like Bakhtiar too and wish he was given more chance, better yet he should've become a PM much sooner.  I also like Mr. Bagherzadeh writing an article about him to introduce him and what he did in those days to others who may not know.

But this attitude that many like to have to say "I told you so" is not unique.  Like you said, look around and everyone is issuing a prescription about what should've been done back then.  Nothing could've stopped the train.  The ONLY way the train could've been stopped was if Shah had instituted reforms instead of throwing 2500 year party and serving tons of caviar to rich folks from around the world! 

More should've been done much sooner (in the 70s) with reforms and we could've avoided an Islamic Republic or at best they could've taken few spots in the parliament.  But times were different and Iranians are special.  They were among the first to throw out a dictatorship but their revolution was hijacked.  It's that simple. 

Everything is sacred


religionoutofgovernment

Esfand

by religionoutofgovernment on

Esfand, with all due respect, I am not quite sure what your critism of the articles is. I do agree with what you say. The people did not and would not allow a democratic choice, there were other people against Khomeini who did not dare to speak and some actually did, and yes the Shah was also scared and also very sick.

But I don't read the article as "I told you so". Bakhtiar loudly and clearly talked to us about the idea of secularism, which took the people 30 years to understand. He was a man of principles. He had the courage to stand up to Khomeini. And the fact that Khomeini had such a popular following, does not make his courage any less heroic.

Look around this website and you see lots of Iran/Iranian and Iranian culture bashing. I think it is important to remember those historical figues who stand up for their principles. Not everyone in our history was a Nokar of the British or Americans.


MRX1

too late

by MRX1 on

day late and dollar short. reality is when ever we had leaders who tried to do some good for the country and bring it out from 7th century to 21 th century they were beterayed by people, be it great Reza shah, Mohammad Reza Shah, Mossadegh and now Bakhtiar.


anglophile

Bakhtiar was the wrong choice

by anglophile on

.. and he knew it full well. Nevetheless out of adventurist sentimentalism he "accepted" it. Otherwise he was a good choice to replace Hoveyda some five years earlier.